top of page

Beiaardiers

Leuven kende prominente beiaardiers van 1525 tot op vandaag. Je maakt kennis met de huidige beiaardiers op de bestuurspagina.

 

Op deze pagina laten we je kennis maken met twee Leuvense stadsbeiaardiers die een belangrijke rol speelden in de internationale beiaardgeschiedenis.  

Beeld van Matthias Vanden Gheyn aan de voorgevel van het stadhuis van Leuven (gebroeders Goyens)

Matthias Vanden Gheyn

 

Matthias Vanden Gheyn (1721-1785) is samen met de Mechelse stadsbeiaardier Jef Denyn (1862-1941) de beroemdste beiaardier uit de geschiedenis. 

 

Vanden Gheyn werd in 1745 na een vergelijkend examen aangesteld tot Leuvens stadsbeiaardier en bleef dat tot aan zijn dood. Vanden Gheyn was ook organist, orgel- en beiaardexpert en componist. Hij schreef muziek voor klavecimbel, orgel en beiaard.

 

Zijn 11 preludia voor beiaard zijn de oudst gekende werken die oorspronkelijk voor beiaard geschreven zijn. Deze virtuoze werken worden overal ter wereld gespeeld en hebben hun componist de bijnaam ‘Bach van de beiaard’ opgeleverd. Het componistenexemplaar van deze werken werd herontdekt in 1995 en wordt bewaard in het Leuvense universiteitsarchief. 

​

Naar aanleiding van het 300ste geboortejaar van Vanden Gheyn organiseerde Campanae Lovanienses in 2021 concerten, een internationale compositiewedstrijd en een Vanden Gheyn-challenge. Tijdens dit laatste project werd muziek van Vanden Gheyn uitgevoerd op 309 beiaarden in heel de wereld. 

 

Hier vind je een aantal muziekuitgaven die Campanae Lovanienses uitgaf naar aanleiding van het feestjaar rond Matthias Vanden Gheyn.

Hier kan je werk van Matthias Vanden Gheyn beluisteren, gespeeld op verschillende beiaarden van de familie Vanden Gheyn door beiaardier Koen Van Assche.

 

Wil je meer weten over deze boeiende figuur? Bekijk dan het webinar ‘Matthias Vanden Gheyn, de mens, de musicus, de mythe’ door Luc Rombouts (deel 1; deel 2)

​

​

Autograaf van het Preludio nr. 1 

Universiteitsarchief Leuven 

Stadsarchief Hasselt nr. 78 folio 484

Handtekening

Arthur Bigelow voor klokken van de Leuvense stadsbeiaard, ca. 1935

Arthur Bigelow

 

Arthur Bigelow (1909-1967) was een Amerikaan die van 1930 tot 1932 studeerde aan de Mechelse beiaardschool. Daarna verhuisde hij naar Leuven en werd er in 1934 aangesteld als stadsbeiaardier op de nieuwe beiaard in de Sint-Pieterstoren.

Hij bespeelde ook geregeld de beiaarden van de universiteitsbibliotheek en de Sint-Geertruikerk. Bigelow sprak vloeiend Leuvens en gaf geregeld lezingen over de Vlaamse beiaardcultuur. 

 

Na de Duitse inval in 1940 vluchtte hij met zijn Leuvense echtgenote naar de USA, waar hij hoogleraar en beiaardier werd aan Princeton University. Bigelow wilde na de oorlog terugkeren naar België, maar bleef uiteindelijk toch in de USA, ondanks zijn heimwee naar Leuven. Hij werd een van de prominente beiaardiers in de USA. Onder zijn supervisie kwamen meerdere nieuwe beiaarden tot stand en hij verrichte onderzoek naar het profiel van kleine beiaardklokken, met als doel hun klankkwaliteit te verbeteren. 

 

​

​

bottom of page